Centar za jednostavne tehnologije

Centar za jednostavne tehnologije (CE.JE.TE.) je platforma za inovacije i izume, platforma za učenje: mjesto za igranje, stvaranje, mentoriranje... koja pruža poticaj lokalnom poduzetništvu. Razvoj CE.JE.TE. kao prvog takvog modela u Hrvatskoj znači mogućnst povezivanja s globalnom zajednicom učenika, nastavnika, tehnologa, istraživača, proizvođača i inovatora.

CE.JE.TE. opće je priznat kao tehnološki izbor i program dovoljno jednostavan koji je malih razmjera, decentraliziran, radno intenzivan, energetski učinkovit, ekološki prihvatljiv, a omogućuje neposredno uključivanje lokalne zajednice za opskrbu osnovne ljudske potrebe, kao što su hrana, voda, energija i odlaganja otpada.

Centar za jednostavne tehnologije (CE.JE.TE.) je pojam koji u svom opsegu zahvaća radionicu malih razmjera koja nudi specijaliziranu izradu modela koji su često marginalizoirani od strane ekonomski orijentirane masovne proizvodnje.CE.JE.TE. je opremljen s nizom alata koji obuhvaćaju širok dijapazon; od vrlo jednostavnih pa do računalno upravljanih alata. Osim fizički prikladnog prostora za razvijanje novih izuma i modela, karakteristika CE.JE.TE. je dostupnost znanja i stručnosti kroz direktno komuniciranje s osobljem koje nudi svoje sposobnosti u samom centru. Jednostavno rečeno: ako imaš ideju, a ne znaš kako je realizirati, ili misliš da "mainstream" industrija neće podržati tvoju ideju; dođi u CE.JE.TE. gdje ćeš imati na raspolaganju alate, materijale, stručno osoblje i vrijema da ostvariš svoj cilj. A cilj je osnažiti individualce da stvaraju uređaje i modele koji imaju potencijala iz faze prototipa vinuti se u vode ekonomski isplativog proizvoda ili imaju viziju rješavanja gorućeg društvenog problema u lokalnoj zajednici (npr. jednostavni pročišćivač otpadnih voda).

Prvi cilj je formirati adekvatan prostor za CE.JE.TE. To bi bila svojevrsna sabirnica koja tvori nedostajalu kariku u situaciji kada ljudi koji imaju ideju, a nemaju prostor i resurse da to i realiziraju. Laički rečeno riječ je o radionici veličine 50 m2 koja je opremljena alatima i materijalima i pokaznim modelima, uz prisustvo stručnog osoblja koje je na raspolaganju korisnicima.

Dugoročno, treba izgraditi takav centar u svakoj regiji kako bi se omogućio jednostavni kontakt s korisnicima i disperzirati znanje i alate na nacionalnoj razini.