Naši proizvođači

OPG Janković

Tip proizvodnje: 
ekološka i prijelazno razdoblje
proizvodi: 
lanene sjemenke, brašno i ulje, konopljino ulje, heljda, kukuruz, lješnjaci

OPG Janković je nastavak priče vezane uz mjesto gdje sam sam se rodio i živio do svoje 15 godine. Selo Unčani, koje sada umire, želim ponovno oživjeti i zato sijem konoplju, lan, heljdu, bijeli luk i domaći kukuruz te održavam plantažu oraha od 470 stabala starih 20 godina. Imanje je opremljeno sa svim poljoprivrednim strojevima i opremom za preradu -  sušarom, selektorom za čišćenje žita, ljuštilicom za heljdu i mlinovima na kamenje. Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti te žitarice i uljarice kako rastu u ravnoj dolini rijeke Une. To je raj za oči i melem za dušu. I u tome imam veliku podršku mog nećaka Milana i obitelji (supruga, troje djece, snaha, zet, unučić). Ako je cilj života biti radostan... onda radost osjećam najviše na polju kada se to sve posije i krene rasti i mjenjati boje od zelenog do žutog. Sada, u najzrelijim godinama (neću reći starosti), shvatio sam - najvažnije što čovjek ima je osjećaj. Kako ga steći? Najbolje u prirodi, gdje može dijelom i sam nešto kreirati i napajati se sa svime što ona pruža: mirisima, bojama, zrakom... dok hoda i boravi u tome svemu.

OPG Mikić

Tip proizvodnje: 
ekološka i prijelazno razdoblje
proizvodi: 
povrće, žitarice
OPG Mikić među prvim je članovima naše zadruge, a bave se ekološkim uzgojem povrća i žitarica. Žive i rade u Dalju, slavonskom mjestu prekrasne plodne zemlje ali i području gdje se usprkos tome teško živi. Ipak svi surađuju i pomažu jedni drugima.
Evo kako opisuju svoje gospodarstvo:
"Pod ekološki nadzor smo ušli početkom 2014. sa 1 ha povrća za koji bi smo ove godine trebali ostvariti Eko certifikat dok su nam u prijelaznom razdoblju još ovu godinu 2 ha. Osim na ekološki prihvatljiv način svo povrće uzgajamo i na tradicionalan način primeren našem podneblju koristeći uglavnom domaća sjemena karakterističnih sorti istočne Slavonije. Na gospodarstvu sve poslove obavljamo sami uz povremenu pomoć susjeda i prijatelja."

OPG Čegec

Tip proizvodnje: 
ekološka
proizvodi: 
vino (Traminac, Graševina, Chardonay i Zweigelt), sok od grožđa, vinski ocat, jaja

Obitelj Čegec jedna je od začetnika ekološke proizvodnje u Hrvatskoj. Od 1997.započinju s učenjem i primjenom biodinamike te ekološke proizvodnje primjenom isključivo biodinamičkih pripravaka.u vinogradu, na njivama i na cijelom gopodarstvu. Opredijeljenje za isključivo biodinamički uzgoj neosporna je strategija razvoja obiteljskog gospodarstva, a temelji se na višegodišnjem iskustvu i radu pod nadzorom najpoznatijeg svjetskog biodinamičara Alexa Podolinskog. Ekološka poljoprivreda za njih je jednostavno životni stil kojim žive i rade. Godine 2001. kad je donesen Zakon o ekološkoj poljoprivredi bili su prvi vinari s certifikatom za ekološko vino.
Gospodarstvo se prostire na 17 hektara površine u Marinovcu Zelinskom blizu Zeline. Sve što je potrebno na gospodarstvu pokušavaju sami proizvestii održavaju raznolikost i povezanost raznih grana porizvodnje od vinogradarstva kao primarne do stočarstva, uzgoja žitarica, voćarstva i dr. u manjem opsegu za vlastite potrebe uz povremeno prodavanje viškova. Žitarice (pšenicu, raž i kukuruz) koje melju u brašno u vlastitom mlinu, prosijavaju ručnim sitom te peku izvrstan kruh iz krušne peći. Vlastiti mlin omogućava im da brašno uvijek bude svježe samljeveno. Voće i povrće sade u manjoj mjeri, prvenstveno za svoje potrebe, a u voćnjaku uz kuću drže kokoši stare autohtone pasmine 'Hrvatica'. Kokoši žive slobodne i same su naučile skrivati se od predatora u grmlju ili ispod širokih krošanja voćaka stablašica starih sorti u gotovo bajkovitom okruženju. U vlasništvu obitelji je prekrasna, 300 godina stara kuća građena u kombinaciji drveta i opeke koju restauriraju i uređuju kao kušaonicu vina i ostalih proizvoda sa gospodarstva.

Soyarnica

Tip proizvodnje: 
ekološka prerada
proizvodi: 
tofu, seitan, tempeh, falafel, humus, alge, suncokretovo ulje, namazi, sojino mlijeko i jogurt...

Vjekoslav Vidović i ekipa iz Soyarnice bave se proizvodnjom tofua zadnje 3 godine. U početku su se fokusirali samo na tofu kako bi uspjeli pronaći recept koji će odgovarati vegetarijancima i mesojedima te maknuti stigmu sa ovih proizvoda u stilu "ako to jedem što moram izbaciti..." Postupno, ponuda se sve više širi, eksperimentiraju s različitim zaćinima i okusima kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe.

Rade isključivo sa hrvatskom eko sojom iz Slavonije, a ostale sirovine su također ekološkog porijekla i posjeduju isprave koje to garantiraju.

Preradu je upiana u eko upisnik te su proizvodi prošli analize zdravstvene ispravanosti (mikrobiologija, teški metali, pesticidi), a prostor u kojem rade zadovoljio je stroge sanitarne uvjete za preradu.

 

 

OPG Mihaljević

Tip proizvodnje: 
ekološka
proizvodi: 
jabuke i prerađevine od jabuka, šljive i marelice

 

OPG Mihaljević iz Dalja uzgaja jabuke na oko 3 ha površine. Nekoliko različitih sorata izmjenjuje se tijekom sezone. Ljetna jabuka 'Julija' u berbi je od kraja 6 mjeseca, 'Summer red' od 15.7.'Pilot' od 15.8. Jesenjske sorte su 'Florina i Topaz' te zimska sorta 'Gold Rush'. OPG Mihaljević prvo je gospodarstvo koje je postalo član zadruge, a ujedno i korisnik zadružnog solidarnog fonda. Pored toga što je proizvođačica, Alma Mihaljević je i gorljiva aktivistica i radi na promociji ekološke proizvodnje i prehrambenog suvereniteta, pomaže drugim gospodarstvima, posebno onima koji se tek odlučuju za ekološku proizvodnju.

"Sama riječ eko se često zlorabi. Danas se pojmovi poput eko, bio i domaće, miješaju. Ljudi nisu dovoljno educirani o eko proizvodima, a zahvaljujući samo dobroj komunikaciji s potrošačima koji preferiraju eko proizvode, uspjela sam ipak utržiti sve. U Slavoniji je nažalost, eko proizvod najmanje prepoznat. Od oštećenih jabuka krenula sam u prešanje jabuke i preradu u džemove. Sve što se moglo ubrati u bašći, miješala sam s jabukom (cikla, mrkva), a tu se ne može pogriješiti. Proces proizvodnje bez šećera zahtijeva duže ukuhavanje, ali tek onda se može reći da je taj proizvod domaći, jer u njemu nema ni želatine, gustina ni ikakvih dodataka koji bi mogli utjecati na narušavanje zdravlja. Jabuke sušim na zraku, na potpuno prirodan način, ali me boli to što lokalni proizvođači nisu prepoznati."

OPG Volarić

Tip proizvodnje: 
ekološka
proizvodi: 
med i medeni proizvodi

Dragutin Volarić rođen je u obitelji pčelara. Pčelama se bavio otac pa i djed. No u mladosti  nije baš bio zainteresiran za pčele i proveo je cijeli radni vijek kao majstor, elektičar popravljajući razne strojeve. Kad je tvrtka u kojoj je radio otišla u stečaj posvetio se više gospodarstvu pa tako i pčelama. Uz potporu Zagrebačke županije organiziran je tečaj za ekološke proizvođače gdje je naučio osnove ekološke proizvodnje i brzo zavolio ovaj posao. Gospodarstvo je registrirano u Donjem Desincu kraj Jastrebarskog i trenutno ima nekoliko prikolica koje seli po okolnom kraju ovisno o tome što gdje cvate. Uz pčele je svaki dan, posla uvijek ima ali sretan je dok može raditi i veseli se svakom novom cvijeću.

"Ako vam se netko sviđa, darujte mu cvijet. Ako nekog volite, darujte mu tisuće cvjetova koji se nalaze u bočici meda. Tako, osim što možete omirisati cvijeće, možete ga i okusiti" kaže Dragutin Volarić vlasnik OPG Volarić ili kako sam kaže - kradljivac meda pčelama. Pčelice pasu u dva zaštičena područja: parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje i rezervatu Crna mlaka. Med je vrhunske kvalitete i dobio je brojna priznanja, a ponajprije eko markicu kojom se najviše ponose.

"U vrijeme kad nije bilo šećera ni sličnih umjetnih zaslađivača, kad je med jedini bio sladak, jedan čovjek je išao u šumu po drva. Kad je sjekirom zasjekao u suho deblo, naišao je na pčelinjak i zasjekao ravno u med. To znači da mu se posrećilo. Inače prvi zapis o medu seže u prošlost 4.000 godina, a pčele su jedine divlje životinje koje čovjek još nije uspio pripitomiti" kaže Dragutin Volarić.

OPG Krstičević

Tip proizvodnje: 
ekološka - prijelazno razdoblje
proizvodi: 
mandarine i drugo južno voće, prerađevine, ljute papričice

Gospodarstvo je smješteno u Krvavcu negdje na potezu između Opuzena i Metkovića. Sva gospodarstva tog kraja imaju nevjerojatno sitne parcele tako da se OPG Krstičević prostire na nekih desetak parcela razmještenih uokolo što dakako otežava rad. Sve skupa imaju oko 0,7ha voćnjaka uglavnom mandarina ali i nešto limuna i ostalog voća. Jedna od posebnosti doline Neretve je da je većina plodnog zemljišta oteta močvari, parcele su uzdizane, a između njih su ostali kanali. Dio parcela je tako odijeljen od drugih vodom i potezima trske koja sprječava zagađenja iz okoline. Dio parcela graniči sa zapuštenim voćnjacima susjeda tako da je nadzorna stanica (Biotechnicon) ocijenila rizike od onečišćenja sa drugih parcela kao vrlo male samo na nekim parcelama kao srednje što stvara odlične uvjete za ekološku proizvodnju.
OPG je pokrenula Klaudija Krstičević kao mlada nevista u obitelji. Na Neretvi je sramota ako nemaš bar 100 stabala mandarina pa je Klaudija kad je ostala bez posla s dvoje male djece uz brigu za roditelje započela posao s ukuhavanjem pekmeza i pravljenjem ostalih slastica. Kako voćke niti prije nisu puno tretirali odlučili su se za ekološku proizvodnju i sad su u drugoj godini prijelaznog perioda. Planiraju širiti nasade. Osim voća imaju i krasnu kolekciju ljutih papričica. Ovdje možete pogledati galeriju slika s našeg posjeta gospodarstvu..

OPG Diktić

Tip proizvodnje: 
ekološka
proizvodi: 
sezonsko povrće i voće, tikve

 

Ekološkom poljoprivredom počeli smo se baviti prije šest godina. Ukupna površina koju obrađujemo je oko 3,5 hektara /od toga 0,7 ha voće, ostalo razne vrste povrća/ i na toj površini uglavnom sve obrađujemo sami. Najveće otkriće za nas su bile tikve, o kojima smo znali vrlo malo, a prve koštice dobili smo od prijatelja koji ih je već sadio i znao ponešto o njima. Kad smo prve godine posadili i proizveli određenu količinu, susjedi su nam govorili: "Pa to je hrana za svinje, ne za ljude". Sada, četiri godine poslije toga, isti ti susjedi sade i konzumiraju više vrsta tikava jer smo ih, na njihov zahtjev, opskrbili sjemenom i podijeliti nekoliko recepata. Sami su se uvjerili kako je to dobra i zdrava namirnica, pa još i u to da se od njih može raditi sve - od soka do predjela, juha, glavnog jela i kolača. Sad se više ne čude prikolici raznobojnih "ljepotica" /sadimo desetak vrsta/ koje vozimo iz polja. Sudjelovanje na raznim događanjima kao što su sajmovi i direktna prodaja na tržnici pomoglo nam je da educiramo svoje kupce, ali isto tako da i mi od njih dosta naučimo. Osim tikvi uzgajamo i više vrsta drugog povrća. Svaki puta kad razgovaramo o tome što ćemo saditi iduće godine u dosta stvari nismo sigurni, ali u to da ćemo ponovo i ponovo saditi tikve nema dvojbe. Čak ni nepovoljni vremenski uvjeti za sadnju na otvorenom ovog proljeća  ne mogu nas spriječiti da i ove godine ne posadimo ono što smo isplanirali. Iako mnogi sumnjaju u obradu zemlje motikom u 21. stoljeću, mi smo dobar primjer da se i na taj način može vratiti prirodi i proizvoditi zdravu hranu.

Medenjaci od tikve s OPG Diktić

Potrebni sastojci: 1 muškatna bundeva, 2 šalice brašna, malo sode bikarbone, 1 žličica cimeta, 2 jaja, 1 šalica smeđeg šećera, 120 ml ulja

Priprema: Bundevu izrežite na komadiće i pecite 25 minuta na 200 stupnjeva. Kad se ohladi, ogulite /kora je potpuno tanka i  može se samo sastrugati žlicom "mesnati" dio/.

Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, umutite jaja i šećer u drugoj, dodajte u jaja pire od bundeve te ulje. U to dodajte i suhe sastojke pa sve dobro izmiješajte. Žličicom oblikujte medenjake ili smjesu stavite u modle za mafine i pecite oko 25 min na 170 stupnjeva. /Ako je tijesto prerijetko, može se dodati još malo brašna/.

Pozdrav od članova OPG-a Diktić

OPG Biomara Iličić

Tip proizvodnje: 
ekološka, biodinamička
proizvodi: 
sezonsko povrće, jagode, kupine i sok od kupina

 

Mi smo Jasminka i Željko, bračni par iz Zagreba. Tijekom rada u korporacijama, želeći promjenu i nešto humanije u našim životima, prije 7 godina smo kupili zapušteno imanje u Svetom Petru Čvrstecu u KC-KŽ županiji, između Križevaca i Svetog Ivana Žabnog. Početkom 2008 smo tamo na 2 ha posadili 5.000 sadnica kupina.
Od samog početka naše poljoprivredne priče odlučili smo raditi isključivo po Eko principima. Ono što nam je vrlo brzo postalo jasno je da je eko proizvodnja bolja kopija konvencionalne proizvodnje: i dalje se najviše vodi računa o bolestima i prevencijama samo se koriste manje štetni preparati, eko proizvodnja se brine o bilju, ali ne o zemlji i zdravlju tla iz kojeg biljke rastu. 2010. Smo imali sreću i čast upoznati Alexa Podolinskog, biodinamičara iz Australije (Australija ima najviše površina pod biodinamičkim uzgojem – preko 800.000 ha) koji je od tada naš dragi gost svako ljeto. Pod njegovim mentorstvom i kroz posjete brojnim europskim biodinamičkim proizvođačima koje smo preko njega upoznali i sami smo prije 3 godine prešli na ovaj vid proizvodnje i sa svakim danom smo sve svjesniji da smo našli pravi put.

Ohrabreni kvalitetom i pozitivnim komentarima naših kupaca po pitanju kupina i kupinovih prerađevina (sok, džem), odlučili smo proširiti proizvodnju i na povrće. Kako je priča postala ozbiljnija tako sam prije 8 mjeseci ja (Željko) odlučio napustiti posao i potpuno se posvetiti zemlji.
Ne bismo htjeli zamarati sa previše detalja, o biodinamici ima dosta toga internetu, a šaljemo link na emisiju 'Sa ruba znanosti' kada je Podolinsky bio gost godine 2011.

:https://www.youtube.com/watch?v=xrSNaiWYwKk

U emisiji ima nekoliko priloga s našeg imanja, također smo se pojavili i u prilogu u emisiji Eko zona:

:http://www.hrt.hr/enz/eko-zona/222961/

Kao što sam Vam već naglasio – vrata imanja su otvorena za posjete, a lokacija i neki detalji o imanju možete vidjeti na Arkod-u:

:http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/

U polje MIBPG upišite matični broj gospodarstva: 178028. Btw, preglednik nije osvježen nekoliko godina s novim snimkama tako da još nije bilo povrća.