Gosti 2016.

Svjetski inovator Gunter Pauli gost Treće konferencije o dobroj ekonomiji

U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, Ilica 49, od 31. ožujka do 2. travnja održat će se Treća konferencija o dobroj ekonomiji. Učenje o zadrugama i suradnji, društvenom poduzetništvu, plavoj ekonomiji, solidarnoj ekonomiji, lokalnim valutama te poštivanju različitosti i povjerenja u zajednicu samo su neke od tema konferencije. Pozitivnim pričama koje osnažuju lokalno društvo i primjerima dobre prakse ukazat će se na brojne modele i mogućnosti koje proizlaze iz dobre ekonomije, jer njezina bit je da ne inzistira samo na jednom ispravnom modelu, već da poštiva lokalne specifičnosti i društveni kontekst.

 

Gosti konferencije

Gost konferencije bit će belgijski autor Gunter Pauli, jedan od najpoznatijih svjetskih inovatora. Gunter će nas upoznati s primjerima Plave ekonomije, a koja se temelji na principima djelovanja i odnosa u prirodi: bez otpada, efikasno, raznoliko, prilagodljivo i uravnoteženo. Ovaj je društveni poduzetnik inicirao pokretanje 100 poslovnih poduhvata i projekata koji imaju pravedan i održiv cilj, način rada i djelovanja.

Treća konferencija o dobroj ekonomiji ugostit će i Andera Etxeberria, direktora odjela za komunikaciju Mondragona, najveće svjetske zadruge iz španjolske regije Baskije koja se više od deset godina uspijeva prilagoditi nemilosrdnim uvjetima na tržištu te opstaje negdje na klackanju između zadrugarskih principa djelovanja i odlučivanja te velike poslovne organizacije koja ima oko 75 tisuća zaposlenih. Andera Etxeberria je vodeći stručnjak u svijetu u stvaranju održivih i otpornih poljoprivrednih sustava.

Mark Shepard odvest će nas na farmu New Forest - jedan od najambicioznijih poljoprivrednih projekata u SAD-u. Mark Shepard je ujedno i član najveće zadruge na svijetu Organic Valley koja okuplja organske proizvođače hrane.

Gost konferencije bit će i Olivier Bertrand, gradski vijećnik Grenoblea i predsjednik gradske vodovodne tvrtke Eaux de Grenoble koja prateći principe koncepata zajedničkih dobara gradsko područje opskrbljuje vodom.

Monica Usai, predstavnica međunarodne podružnice talijanske organizacije Libera Terra Mediterraneo približit će nam socijalnu zadrugu koja na zaplijenjenim imanjima mafijaša pokreće proizvodnju pazeći na odgovornost prema okolišu, zaposlenicima i tržištu. Libera svoj rad započinje 1995. godine zbog straha za gubitkom života, a danas okuplja više odtisuću i šest stotina organizacija kojima je cilj sprječavanje širenja mafije u pore društva i lokalnih zajednica.

Konferenciju će posjetiti i Christian Hiß, inovator poduzeća Regionalwert AG. Riječ je o jednom od najboljih europskog primjera uključivanja građana u podršku stvaranja društvenog poduzeća. Regionalwert AG ima ulogu jačanja lokalne ekološke proizvodnje hrane u prstenu oko grada Freiburga, a najveći ulagači su upravo budući korisnici proizvedene hrane te građani koji su putem crowdfunding kampanje sakupili više od 2 milijuna eura - direktno investirane u educiranje proizvođača za ekološku proizvodnju hrane, efikasne modele prerađivanja hrane i u marketing modele prodaje. Do danas je 520 osoba uložilo sredstva kroz sustav međusobne pomoći te je generirano stvaranje šesnaest društvenih poduzeća koja su integrirana u vitalan proizvodno-potrošački lanac kratke opskrbe.

 

Treću konferenciju o dobroj ekonomiji organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) u suradnji s Platformom za dobru ekonomiju. Cijena ulaznice za trodnevnu konferenciju iznosi 90 kuna, dvodnevnu ulaznicu platit ćete 70 kuna dok ćete dnevnu ulaznicu dobiti po cijeni od 50 kunaUlaznice možete kupiti putem Entrio sustava ili na njihovim prodajnim mjestimaU cijenu ulaznice uključen je prijevod, ručak i kava.

Informacije o konferenciji možete pratiti i na Facebook stranici i na Facebook eventu

#dobraekonomija podupire kvalitetu života u zajednici, upoznajte ju i proučite program konferencije!