OPG Biomara Iličić

Tip proizvodnje: 
ekološka, biodinamička
proizvodi: 
sezonsko povrće, jagode, kupine i sok od kupina

 

Mi smo Jasminka i Željko, bračni par iz Zagreba. Tijekom rada u korporacijama, želeći promjenu i nešto humanije u našim životima, prije 7 godina smo kupili zapušteno imanje u Svetom Petru Čvrstecu u KC-KŽ županiji, između Križevaca i Svetog Ivana Žabnog. Početkom 2008 smo tamo na 2 ha posadili 5.000 sadnica kupina.
Od samog početka naše poljoprivredne priče odlučili smo raditi isključivo po Eko principima. Ono što nam je vrlo brzo postalo jasno je da je eko proizvodnja bolja kopija konvencionalne proizvodnje: i dalje se najviše vodi računa o bolestima i prevencijama samo se koriste manje štetni preparati, eko proizvodnja se brine o bilju, ali ne o zemlji i zdravlju tla iz kojeg biljke rastu. 2010. Smo imali sreću i čast upoznati Alexa Podolinskog, biodinamičara iz Australije (Australija ima najviše površina pod biodinamičkim uzgojem – preko 800.000 ha) koji je od tada naš dragi gost svako ljeto. Pod njegovim mentorstvom i kroz posjete brojnim europskim biodinamičkim proizvođačima koje smo preko njega upoznali i sami smo prije 3 godine prešli na ovaj vid proizvodnje i sa svakim danom smo sve svjesniji da smo našli pravi put.

Ohrabreni kvalitetom i pozitivnim komentarima naših kupaca po pitanju kupina i kupinovih prerađevina (sok, džem), odlučili smo proširiti proizvodnju i na povrće. Kako je priča postala ozbiljnija tako sam prije 8 mjeseci ja (Željko) odlučio napustiti posao i potpuno se posvetiti zemlji.
Ne bismo htjeli zamarati sa previše detalja, o biodinamici ima dosta toga internetu, a šaljemo link na emisiju 'Sa ruba znanosti' kada je Podolinsky bio gost godine 2011.

:https://www.youtube.com/watch?v=xrSNaiWYwKk

U emisiji ima nekoliko priloga s našeg imanja, također smo se pojavili i u prilogu u emisiji Eko zona:

:http://www.hrt.hr/enz/eko-zona/222961/

Kao što sam Vam već naglasio – vrata imanja su otvorena za posjete, a lokacija i neki detalji o imanju možete vidjeti na Arkod-u:

:http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/

U polje MIBPG upišite matični broj gospodarstva: 178028. Btw, preglednik nije osvježen nekoliko godina s novim snimkama tako da još nije bilo povrća.