OPG Diktić

Tip proizvodnje: 
ekološka
proizvodi: 
sezonsko povrće i voće, tikve

 

Ekološkom poljoprivredom počeli smo se baviti prije šest godina. Ukupna površina koju obrađujemo je oko 3,5 hektara /od toga 0,7 ha voće, ostalo razne vrste povrća/ i na toj površini uglavnom sve obrađujemo sami. Najveće otkriće za nas su bile tikve, o kojima smo znali vrlo malo, a prve koštice dobili smo od prijatelja koji ih je već sadio i znao ponešto o njima. Kad smo prve godine posadili i proizveli određenu količinu, susjedi su nam govorili: "Pa to je hrana za svinje, ne za ljude". Sada, četiri godine poslije toga, isti ti susjedi sade i konzumiraju više vrsta tikava jer smo ih, na njihov zahtjev, opskrbili sjemenom i podijeliti nekoliko recepata. Sami su se uvjerili kako je to dobra i zdrava namirnica, pa još i u to da se od njih može raditi sve - od soka do predjela, juha, glavnog jela i kolača. Sad se više ne čude prikolici raznobojnih "ljepotica" /sadimo desetak vrsta/ koje vozimo iz polja. Sudjelovanje na raznim događanjima kao što su sajmovi i direktna prodaja na tržnici pomoglo nam je da educiramo svoje kupce, ali isto tako da i mi od njih dosta naučimo. Osim tikvi uzgajamo i više vrsta drugog povrća. Svaki puta kad razgovaramo o tome što ćemo saditi iduće godine u dosta stvari nismo sigurni, ali u to da ćemo ponovo i ponovo saditi tikve nema dvojbe. Čak ni nepovoljni vremenski uvjeti za sadnju na otvorenom ovog proljeća  ne mogu nas spriječiti da i ove godine ne posadimo ono što smo isplanirali. Iako mnogi sumnjaju u obradu zemlje motikom u 21. stoljeću, mi smo dobar primjer da se i na taj način može vratiti prirodi i proizvoditi zdravu hranu.

Medenjaci od tikve s OPG Diktić

Potrebni sastojci: 1 muškatna bundeva, 2 šalice brašna, malo sode bikarbone, 1 žličica cimeta, 2 jaja, 1 šalica smeđeg šećera, 120 ml ulja

Priprema: Bundevu izrežite na komadiće i pecite 25 minuta na 200 stupnjeva. Kad se ohladi, ogulite /kora je potpuno tanka i  može se samo sastrugati žlicom "mesnati" dio/.

Pomiješajte suhe sastojke u jednoj posudi, umutite jaja i šećer u drugoj, dodajte u jaja pire od bundeve te ulje. U to dodajte i suhe sastojke pa sve dobro izmiješajte. Žličicom oblikujte medenjake ili smjesu stavite u modle za mafine i pecite oko 25 min na 170 stupnjeva. /Ako je tijesto prerijetko, može se dodati još malo brašna/.

Pozdrav od članova OPG-a Diktić