OPG Volarić

Tip proizvodnje: 
ekološka
proizvodi: 
med i medeni proizvodi

Dragutin Volarić rođen je u obitelji pčelara. Pčelama se bavio otac pa i djed. No u mladosti  nije baš bio zainteresiran za pčele i proveo je cijeli radni vijek kao majstor, elektičar popravljajući razne strojeve. Kad je tvrtka u kojoj je radio otišla u stečaj posvetio se više gospodarstvu pa tako i pčelama. Uz potporu Zagrebačke županije organiziran je tečaj za ekološke proizvođače gdje je naučio osnove ekološke proizvodnje i brzo zavolio ovaj posao. Gospodarstvo je registrirano u Donjem Desincu kraj Jastrebarskog i trenutno ima nekoliko prikolica koje seli po okolnom kraju ovisno o tome što gdje cvate. Uz pčele je svaki dan, posla uvijek ima ali sretan je dok može raditi i veseli se svakom novom cvijeću.

"Ako vam se netko sviđa, darujte mu cvijet. Ako nekog volite, darujte mu tisuće cvjetova koji se nalaze u bočici meda. Tako, osim što možete omirisati cvijeće, možete ga i okusiti" kaže Dragutin Volarić vlasnik OPG Volarić ili kako sam kaže - kradljivac meda pčelama. Pčelice pasu u dva zaštičena područja: parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje i rezervatu Crna mlaka. Med je vrhunske kvalitete i dobio je brojna priznanja, a ponajprije eko markicu kojom se najviše ponose.

"U vrijeme kad nije bilo šećera ni sličnih umjetnih zaslađivača, kad je med jedini bio sladak, jedan čovjek je išao u šumu po drva. Kad je sjekirom zasjekao u suho deblo, naišao je na pčelinjak i zasjekao ravno u med. To znači da mu se posrećilo. Inače prvi zapis o medu seže u prošlost 4.000 godina, a pčele su jedine divlje životinje koje čovjek još nije uspio pripitomiti" kaže Dragutin Volarić.